Kotlety z kaszy gryczanej.

Moje kochane Dziecko myślało, że to mielone :) a tu gryczana uklepana w kotleta. Super patent na bezmięsne kotleciki w ramach jakiejś części składowej obiadu, czy też można je zjadać same jako przekąskę.


 Składniki: 

- 2 woreczki kaszy gryczanej
- duża cebula
- koperek świeży
- jajko
- bułka tarta 
- sól 
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- papryka słodka mielona
- olej 

Wykonanie: 
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i dodać do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę ( cebulkę można wcześniej podsmażyć, ale nie jest to warunek konieczny, wedle upodobań) , posiekany koperek, jajko, bułkę tartą (tak ze 3 łyżki) i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. 

Można zjadać z ulubionymi dodatkami ( sosy, warzywa), ale same też świetnie smakują. U mnie zostały pożarte z ketchupem, ale u mnie chyba wszystko co możliwe idzie z ketchupem, także ja z ketchupem w każdym przypadku rekomenduję.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.