Kotlety z kaszy gryczanej.
Moje kochane Dziecko myślało, że to mielone :) a tu gryczana uklepana w kotleta. Super patent na bezmięsne kotleciki w ramach jakiejś części składowej obiadu, czy też można je zjadać same jako przekąskę.
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- duża cebula
- koperek świeży
- jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- papryka słodka mielona
- olej
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i dodać do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę ( cebulkę można wcześniej podsmażyć, ale nie jest to warunek konieczny, wedle upodobań) , posiekany koperek, jajko, bułkę tartą (tak ze 3 łyżki) i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron.
Można zjadać z ulubionymi dodatkami ( sosy, warzywa), ale same też świetnie smakują. U mnie zostały pożarte z ketchupem, ale u mnie chyba wszystko co możliwe idzie z ketchupem, także ja z ketchupem w każdym przypadku rekomenduję.
Komentarze
Prześlij komentarz