Koktajl truskawkowo - porzeczkowy.

Niby lato, a taki deszczowy i chłodny ten piątek u nas. Żeby trochę ożywić ten posępny przedweekendowy dzień koktajl o soczystym kolorze i wyrazistym smaku będzie jak znalazł.


Składniki: 

- 150g truskawek

- solidna garść czerwonej porzeczki

- 2  łyżki jogurtu naturalnego

- erytytol ( wedle smaku, ja dodałam 3 łyżeczki) 

Wykonanie: 

Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć je do kielicha blendera. Do truskawek dodać pozbawione ogonków czerwone porzeczki. Do owoców dodać jogurt naturalny i erytrytol (w ilości wedle smaku, można dodać coś innego, co też dosłodzi lub w ogóle zrezygnować z cukru). Wszystkie składniki razem zblendować ( miksowałam w blenderze kielichowym, ale można użyć blendera ręcznego, jest to bez znaczenia). Przelać zmiksowany koktajl do szklanki, pić od razu lub po uprzednim schłodzeniu.

Koktajl ma przyjemnie kwaskowaty posmak za sprawą porzeczek, jest bardzo rześki. Nie ma dużo kalorii, można się nim raczyć bez wyrzutów sumienia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.