Jogurtowe placki z truskawkami.
Letnia przekąska albo opcja na śniadanie. Smażone na minimalnej ilości oleju. Truskawki pysznie się rozsmażyły i zrobił się z nich pyszny jakby dżemik, sosik.
Składniki:
- 200g mąki
- 200g jogurtu naturalnego
- jajko
- 80g erytrytolu
- woda
- aromat śmietankowy
- 250g truskawek
- olej w spray'u
Wykonanie:
Mąkę, jogurt, jajko, erytrytol i aromat śmietankowy umieścić razem w misce. Zamieszać, a następnie dodać do wszystkiego tyle wody, by surowe ciasto miało konsystencję gęstszego jogurtu. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do całości. Wszystko lekko zamieszać. Nie używam tutaj miksera, ręczne mieszanie z pewnością wystarczy ( ogólnie kiedy można lepiej mieszać ręcznie, oszczędność energii i przy okazji ćwiczymy łapkę ;)) Patelnię popsikać olejem ( można też posmarować za pomocą pędzelka, jeśli nie mamy oleju w spray'u). Smażyć placuszki na bardzo niskiej temperaturze z obu stron.
Placki się właściwie suszą bardziej niż smażą (z uwagi na ograniczoną ilość oleju), dlatego dobrze mieć na ten czas przewidzianą jakąś też inną robotę blisko patelni, (żeby nie sterczeć tylko nieproduktywnie przy kuchence, ale też coś podziałać) by doglądać placków przy okazji, bo trochę to potrwa, ale warto !
Komentarze
Prześlij komentarz