Jajka faszerowane rzodkiewką.
Szybko, smacznie i nawet przyzwoite dla oka. Jajka w dość dietetycznej formie, bo bez majonezu, a z dodatkiem dużo mniej kalorycznego jogurtu, wyraziste w smaku.
Składniki:
- 5 jajek
- pęczek rzodkiewek
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzone jajka przekroić na pół. Białka odłożyć na talerzyk, a żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Rzodkiewkę drobno pokroić ( albo zetrzeć na tarce), czosnek przecisnąć przez praskę (można zetrzeć na tarce albo posiekać). Rozrobioną rzodkiewkę i czosnek dodać do żółtek. Do miseczki z żółtkami i warzywami dodać jogurt naturalny. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładać do białkowych spodów. Na każdym nafaszerowanym jajku można ułożyć po plasterku rzodkiewki w ramach pseudo dekoracji ;).
Lekko i na pewno wartościowo, bo jajko potrzebna sprawa w codziennym jadłospisie. Jogurt oczywiście można zastąpić majonezem, też będzie pysznie, tylko więcej kalorii. Ilość czosnku można sobie indywidualnie regulować. Farsz można sobie też urozmaicić dodając swoje inne ulubione przyprawy.
Komentarze
Prześlij komentarz