Gofry z serka wiejskiego.
Pożywne gofry na słodko, naprawdę bardzo sycące. Można je zjadać z ulubionymi dodatkami ( owoce, śmietanki, kremy). U nas poleciały z jogurtem pitnym. Znowu z erytytolem ;) ale można zamienić na każde inne slodzidło.
Składniki:
- serek wiejski 200g
- 60g mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 łyżki erytrytolu
- olej w spray'u
Wykonanie:
Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju umieścić w misce i wymieszać ( można ręcznie lub mikserem, czy blenderem). Miksując ręcznie lub mikserem trzeba się liczyć z tym, że mogą być w gofrach wyczuwalne grudki, jeśli ich nie chcemy traktujemy całość blenderem. Gofrownicę popsikać olejem i rozgrzać ( jeśli nie mamy psikanego oleju można gofrownicę posmarować olejem za pomocą pędzelka). Wlewać ciasto porcjami. Smażyć gofry, aż będą rumiane i chrupiące. Żreć z czym dusza zapragnie ;).
Można zrobić te gofry również w wersji wytrawnej. Wystarczy zamiast erytrytolu dodać sól i ulubione przyprawy i też wyjdzie bardzo okej.
Komentarze
Prześlij komentarz