Zapiekanka z brokułem i kurczakiem.

Zrobiłam zapiekankę z przepisu Ketowariatki, która już została wielokrotnie przeze mnie powielona od pierwszego razu przygotowania i na stałe zagości w naszym menu. Dokonałam małej zmiany w składnikach, żeby nieco "odchudzić" zapiekankę, a mianowicie dałam śmietanę 18 zamiast 30% oraz ser mozzarella z bloku zamiast goudy. 

Składniki: 

- 580g brokuła 

- 320g piersi z kurczaka 

- 90g mozzarelli z bloku, w kawałku 

- 3 ząbki czosnku 

- 200g śmietany 18 %

- 5g suszonego oregano 

- 5g słodkiej mielonej papryki 

- sól 

- pieprz czarny mielony 

Wykonanie: 

Brokuła podgotowałam sobie w osolonej wodzie, żeby był już trochę miękki. Kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki i podsmażyłam na patelni, nie dodawałam oleju, poddusiłam właściwie kurczaka na patelni podlewając go wodą oraz obsypując go suszonym oregano oraz solą i pieprzem. Śmietanę wymieszałam z drobno posiekanymi ząbkami czosnku, słodką mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Mozzarellę starałam na tarce na grubych oczkach. Na spód naczynia żaroodpornego przełożyłam podgotowanego brokuła, na brokuła wyłożyłam podduszonego kurczaka i wierzch brokuła z kurczakiem obsypałam tartą mozzarellą. Na wierzch wszystkich umieszczonych już w naczyniu składników wyłożyłam śmietanę z dodatkiem czosnku i przypraw i rozsmarowałam ją po całej powierzchni, żeby równomiernie przykryła całą górę.

Zapiekałam całość w temperaturze 180 stopni przez nieco ponad 20 minut, aż wierzch się ładnie zarumienił. 

Zapiekanka jak już troszkę przestygnie dość ładnie się kroi. Wyliczyłam kalorykę zapiekanki, 100g ma 101 kcal oraz 9,6g białka, 5,4 g tłuszczu oraz 4,2g węglowodanów. Dzieląc całą zapiekankę na 4 jedna porcja wychodziła mi nieco ponad 300 kcal. Zapiekanka jest syta, a mało kaloryczna, nam bardzo przypasowała.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Pizza z serka wiejskiego.

Nocny chlebek drożdżowy z żaroodpornego naczynia.

Chleb z białego sera twarogowego.